Počela ovjera kandidatskih listi i kandidata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine

Datum:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, počela proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Rok za podnošenje kandidatskih listi političkih stranaka i koalicija istekao je 8. jula u 16 sati.

Ukupno je 168 političkih subjekata podnijelo kandidatske liste za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine i to 1.899 kandidatskih listi sa 26.123 kandidata (uključeni i nezavisni kandidati i liste nezavisnih kandidata) – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Nakon izvršenih provjera utvrđeno je da 1.831 kandidatska lista ispunjava uslove za ovjeru, a za 68 kandidatskih listi utvrđeno je da imaju nedostatke i nepravilnosti (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo).

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti političke subjekte da u roku od pet dana od dana prijema obavještenja otklone nepravilnosti na kandidatskoj listi, zamjenjivanjem kandidata ili osiguravanjem dodatne dokumentacije.

Iz CIK-a BiH napominju da je rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja do 22. augusta 2024. godine.

Podijeli:

Povezano
INFO

Tomas Tuhel zvanično preuzeo reprezentaciju Engleske

Tomas Tuhel postaje zvanično novi selektor reprezentacije Engleske. Bivši trener...

Lejla Njemčević završila svoju najbolju sezonu kao druga biciklistkinja svijeta

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević završila je svoju najbolju...

Borac lako riješio Igman i izjednačio se sa Zrinjskim

Borac iz Banja Luke svladao je Igman u Konjicu...

Prihvaćena Strategija dugoročne obnove zgrada u FBiH za period do 2050. godine

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja,...