Jabuke su omiljeno voće koje se često ističe zbog svojih zdravstvenih prednosti – bogate su vlaknima, vitaminima i antioksidansima koji pomažu u jačanju imuniteta i poboljšanju varenja. Međutim, uz sve ove prednosti, jabuke su i među najprskanijim voćem na tržištu, izložene raznim pesticidima tokom uzgoja.
Ono što većina potrošača ne zna jeste da su jabuke koje kupujemo u prodavnicama često prekrivene tankim slojem voska. Proizvođači premazuju voće voskom kako bi produžili njegovu svježinu, ali mnogi su iznenađeni količinom voska koja se može naći na njihovoj površini. Ovaj vosak, iako služi za očuvanje ploda, može izazvati zabrinutost jer ga je teško ukloniti običnim pranjem.
Kako ukloniti štetne materije
Da biste provjerili imaju li kupljene jabuke sloj voska, možete napraviti jednostavan eksperiment kod kuće. Jabuke prelijte kipućom vodom i ostavite da malo odstoje. Ako su prekrivene voskom, ubrzo će se na površini ploda formirati sloj koji će biti lako uočljiv.
Da biste uklonili vosak i moguće pesticide, postoji prirodna metoda čišćenja koja uključuje sastojke koje većina ljudi ima kod kuće – sodu bikarbonu, limunov sok i mlaku vodu. Pomiješajte ove sastojke, umočite četkicu za zube u rastvor i pažljivo protrljajte površinu jabuke. Na ovaj način, voće će biti temeljnije očišćeno, što će vam omogućiti da u potpunosti uživate u njegovim hranljivim sastojcima.
Mnogima ova jednostavna metoda čišćenja pruža dodatni osjećaj sigurnosti prilikom konzumiranja omiljenog voća, bez straha od neželjenih hemikalija i voska, piše Krstarica.