VM BiH razmatralo kršenje prava na Bosanski jezik u RS-u, odgođeno izjašnjavanje

Vijeće ministara BiH raspravljalo je   Informaciju   o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u   Republici Srpskoj, ali je izjašnjavanje o njoj odgođeno.  Usvojena odluka kojom se ubrzava proces digitalizacije.

Vijeće ministara BiH  obavilo je  rasprava o Informaciji Ministarstva civilnih poslova BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u bh. entitetu Republika Srpska, čiju izradu je zatražio Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH izjasnit će se o ovoj informaciji na narednoj sjednici, nakon što se još jednom sagleda ova problemitika i ugrade eventualne primjedbe koje bi tehnički poboljšale njen tekst.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je Vijeće ministara BiH  rekao je kako je odgođeno  izjašnjavanje za izvjestan period kako bi mogle biti dostavljene primjedbe na informaciju, na pojedine kvalifikacije u njoj.

Njegov stav je da je Institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istakao je, reflektuje na djecu.

“U narednom periodu izjasnićemo se o toj informaciji”, dodao je Mektić. On je pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

“S obzirom da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav”, zaključio je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH podsjetio je da Vijeće ministara BiH informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Bio je zaključak Kolegijuma Predstavničkog doma da se izradi ovakva informacija i da se dostavi parlamentu na razmatranje”, rekao je Mektić.

 Ubrzati postupak digitalizacije
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o dopuni Odluke o usvajanju Stategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u Bosni i Hercegovini, s mjerama za realizaciju ovog projekta.

Na ovaj način se omogućava da u najkraćem mogućem roku Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, javni RTV servisi u Bosni i Hercegovini te Regulatorna agencija za komunikacije BiH provedu sve potrebne aktivnosti za okončanje postupka digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Podrška za EU projekte
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije „Kreativna Evropa“ s prijedlogom aktivnosti u cilju povećanja uspješnosti.

Vijeće ministara BiH će, putem grantova za međunarodnu kulturnu saradnju i sufinansiranje projekata institucija kulture, koje dodjeljuje svake godine, podržati domaće subjekte koji dobiju projekte iz EU programa, a za koje su obavezni da osiguraju vlastito sufinansiranje.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će uputiti akt entitetskim i kantonalnim ministarstvima kulture s preporukom da uspostave mehanizam sufinansiranja na svojim nivoima kako bi uspješnost domaćih institucija i organizacija u programima EU bila veća, a samim tim i veće povlačenje sredstava iz ovih fondova.

U 2016. godini subjekti iz Bosne i Hercegovine iz programa Kreativna Evropa, potprograma „MEDIA“, povukli su ukupno 297.000 eura, što je odličan uspjeh jer su aplikanti iz BiH za prvih pola godine i samo u okviru „MEDIA“ potprograma povukli više sredstava nego što košta ulazna karta BiH i troškovi deska. Ovaj iznos je povuklo sedam pravnih lica sa četiri otvorena poziva.

Od pristupanja BiH potprogramu „MEDIA“ ukupno je putem ovog programa povučeno više od 800 hiljada eura.

Nezaposlenost u BiH smanjena 4,6 posto
Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – septembar 2016. godine.

U Informaciji se navodi rast industrijske proizvodnje od 3,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine s dominantnim rastom prerađivačke industrije od 3,9 posto. Pored prerađivačke industrije pozitivan doprinos rastu ostvaren je i u okviru sektora rudarstvo i proizvodnja električne energije, gdje je ostvaren devetomjesečni rast proizvodnje od 2,7 posto, odnosno 3,8 posto.

U augustu 2016. godine nastavljen je rast broja zaposlenih lica u BiH za 1,7 posto u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine i sada je iznosio 727,32 hiljada. Broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH u septembru ove godine iznosio je 514,9 hiljada, što je manje za 4,6 posto u poređenju s istim mjesecom 2015.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*