ISIS preuzeo odgovornost za napad u Berlinu

Njemačka policija objavila je da je u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo dvanaestero ljudi, a najmanje 48 je povrijeđeno, od kojih neki teže.

Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, u vrijeme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s božićnim proizvodima, hranom i pićem.

Njemačko tužiteljstvo prvo je osumnjičilo Pakistanca Naveda B. (23) za ubojstvo 12 i ranjavanje 48 ljudi. Iako je uhapšen nakon napada, berlinska je policija izrazila sumnju da bi on mogao biti počinitelj napada.

U utorak navečer njemačko je državno tužilaštvo objavilo da Pakistanac nije počinitelj te da je pušten na slobodu.

Berlinski gradonačelnik, Michael Müller, pozvao je građane da ne strahuju od posjeta božićnim sajmovima u gradu. “Otvorite oči, gledajte oko sebe, budite budni, ali nema razloga za strah ili za zatvaranje u kuću”, rekao je Műller u intervjuu za ARD.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Berlinu, javlja ZDF. Glasilo tzv. Islamske države, Amak, vijest je objavilo preko interneta, kazavši da je njihov borac odgovoran za napad.

Ministar unutarnjih poslova, Thomas de Maiziere, ne isključuje da je počinitelj napada u bijegu. Upravo zato što su oslobodili prvobitno osumnjičenoga Pakistanca, ističe de Maiziere, veća je vjerojatnost da se stvarni počinitelj dao u bijeg.

Koncept osiguranja za doček Nove godine na Brandenburškim vratima zbog novonastale će se situacije morati doraditi, javlja Berliner Zeitung.

Njemačko tužilaštvo objavilo je da Pakistanac, osumnjičen za napade, ipak nije počinitelj. Nije izdan nalog za njegovo hapšenje i pušten je na slobodu, javljaju njemački mediji.

Šef berlinske policije, Klus Kandt, rekao je da visoke sigurnosne mjere ne znače da se ne može dogoditi novi napad.

Simbol Berlina, Brandenburška vrata, osvijetljena su bojama njemačke zastave.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*