Naređeno raspisivanje potjernice za Alijom Delimustafićem i Jusufom Škrijeljom

Kantonalni sud u Sarajevu naredio je raspisivanje interne i međunarodne potjernice za uhapšenima u akcijima “Pravda” Alijom Delimustafićem i Jusufom Škrijeljom koji se nalaze u bjekstvu nakon što im je jučer pritvor produžen za dva mjeseca.

Prijedlog za raspisivanje potjernica Kantonalnom sudu je uputilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo nakon što su obaviješteni da Sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama.

Tužilaštvo KS je upravo od ovoga strahovalo, navodeći ranije kako bi Škrijelj i Delimustafić mogli pobjeći ukoliko ih Kantonalni sud oslobodi, što se ranije ovoga mjeseca i desilo. Odluku o puštanju na slobodu donijelo je Vijeće Suda KS kojim je predsjedavala sutkinja Adisa Zahiragić, a članovi su bili Muhidin Hajdarević i Braco Stupar.

Tužilaštvo KS se na ovu odluku žalilo Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine koji je uvažio je žalbu i postupak je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno odlučivanje.

Na ročištima u Sudu KS ranije je pojašnjeno da Alija Delimustafić nema dvojno državljanstvo i da je samo državljanin BiH. Međutim, dok je boravio u Hrvatskoj koristio je ime Ilija Mustafić, a također je u trenutku hapšenja kod njega pronađena lična karta s drugim podacima o imenu i prezimenu.

Kada je riječ o Jusufu Škrijelju, tužitelji su ranije naveli da posjeduje i državljanstvo Belgije te da bi u slučaju puštanja na slobodu mogao pobjeći iz BiH, što se i dogodilo te na taj način ugroziti nastavak istrage kao i utjecati na svjedoke.

Pritvor za dva mjeseca jučer je produžen i osumnjičenima Lejli Cerić i Suadi Hadžić.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*