Hrvatska odblokirala Srbiju

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier najavio je kako Hrvatska povlači blokadu na pregovaračko poglavlje 26 jer je danas u Beogradu potpisan sporazum ministarstva obrazovanja Srbije sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine o udžbenicima.

Hrvatski ministar Davor Ivo Stier pozdravio je aneks sporazuma kojega je danas u Beogradu potpisao srbijanski ministar obrazovanja sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Stier smatra kako se ovime regulira pitanje udžbenika koje je bilo sporno za Hrvatsku pri srbijanskom otvaranju pregovaračkog poglavlja 26. Naime, sada je regulirano pitanje prijevoda sa srpskog na hrvatski jezik, sa ćirilice na latinicu, kao i posebno sadržaji u udžbenicima namijenjeni hrvatskoj nacionalnoj manjini.

Hrvatski ministar je izrazio zadovoljstvo što je ovaj ugovor potpisan i sa ostalim manjinama u Srbiji, a na potpisivanju je uz hrvatskog i bugarskog veleposlanika sudjelovao i veleposlanik EU.

Europski predstavnik Hahn je najavio kako će osobno nadzirati implementaciju dijelova sporazuma iz područja obrazovanja nacionalnih manjina u Srbiji koji se moraju implementirati do kraja 4. kvartala 2017. godine, kazao je Stier.

„Stekli su se uvjeti da Hrvatska može podići rezervu oko poglavlja 26. U okviru poglavlja 23 nastavit ćemo pratiti ispunjavanje svih obaveza koje se tiču statusa nacionalnih manjina, s posebnim naglaskom na hrvatsku nacionalnu manjinu“, kazao je Stier.

Ovo je jako dobar dan za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, izjavio je.

Poručio je kako u kontekstu izbora iz Srbije dolaze svakakve izjave i poruke prema Hrvatskoj za koje je poručio kako se na njih Hrvatska neće loviti. Istaknuo je kako će Hrvatska nastaviti slaviti Dan pobjede 5. kolovoza bez obzira na pritiske koji mogu dolaziti.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*