Optužnica za pranje novca u iznosu 1,9 miliona KM

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu zbog pranja novca protiv Zorana Javorca, osnivača i odgovorne osobe u preduzeću „ZOKI PROM-EX“ d.o.o. Laktaši.

Optuženi se tereti da je tokom 2005. godine, kao osnivač i odgovorna osoba navedenog preduzeća, otvorio transakcijske račune u 6 komercijalnih banaka, u namjeri da preko ovih računa vrši legalizaciju nezakonito stečenog novca pravnih subjekata, a koji je poticao od prodaje robe za gotovinu izbjegavanjem plaćanja poreza na promet, kako bi se tako stečen novac ovim subjektima vratio u redovite tokove njihovog poslovanja.

Optuženi se tereti da je od njemu poznatih osoba preuzimao novac većeg broja pravnih subjekata sa područja Bosne i Hercegovine i taj novac, u ukupnom iznosu od 1.536.863,43 konvertibilnih maraka, koji je preuzeo i za koji je znao da je stečen vanžiralnim poslovanjem i utajom poreza na promet, uplaćivao, uz odgovarajuće uplatnice, koje je potpisivao kao ovlašteno lice pravnog lica „ZOKI PROM-EX“ d.o.o. Laktaši.

Navedeni novac je fiktivno uplaćivan kao „polog pazara“ na račune pravne osobe „ZOKI PROM-EX“ d.o.o. Laktaši i odmah isti, po polaganju, putem naloga kao uplata avansa ili uplata za robu transferirao na račune 31 pravne osobe.

Optuženi se tereti da je sačinjavao lažnu dokumentaciju, kao i fakture, narudžbenice i uplatnice, te fiktivne izjave o kompenzaciji, kako bi lažno prikazao da se roba prometuje radi dalje prodaje i na taj način omogućio izbjegavanje plaćanja poreznih dadžbina, iako stvarnog prometa između njegovog poduzeća i navedenih pravnih subjekata u stvarnosti nije bilo.

Optuženi se tereti da je oprao novac veće vrijednosti u ukupnom iznosu od 1.910.617,51 konvertibilnih maraka, za koji je znao da je pribavljen učinjenjem kaznenog djela, a navedeni novac je primio, njime raspolagao, upotrijebio u poslovanju i na drugi način prikrio i na taj način ugrozio zajednički ekonomski prostor Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*