Švedska: Broj tražilaca azila u 2016. pao za 80 posto

U Švedskoj je broj tražilaca azila u 2016. godini pao za 80 posto u odnosu na prošlu godinu kada je u toj zemlji zahtijev za azil podnijelo 163.000 osoba, podaci su Švedskog zavoda za migracije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Priliv izbjeglica u Švedsku pao je nakon uvedenih graničnih kontrola, sporazuma EU i Turske i pooštravanja zakona, piše švedski portal The Local.

Švedski zavod za migracije je saopštio da je ove godine u tu zemlju stiglo samo 5.410 sirijskih izbjeglice, u odnosu na 51.338 koliko ih je bilo 2015. godine. Tako je do sredine decembra ove godine, azil u toj skandinavskoj zemlji zatražilo 28.000 osoba.

Glasnogovornik Zavoda za migracije Fredrik Bengtsson istakao je da je smanjenje broja tražilaca azila rezultat brojnih faktora prisutnih u Švedskoj i EU.

“Imamo dogovor o izbjeglicama postignut između Turske i EU, kao i značajno smanjenje mogućnosti azilanata da putuju preko evropskih granica. U Švedskoj smo promijenili zakone tako da se ova zemlja više ne smatra optimalnom destinacijom. Više ne odobravamo stalni boravak i spajanje porodica je veoma ograničeno”, rekao je Bengtsson.

Najznačajniji pad je zabilježen među maloljetnim tražiocima azila koji u Švedsku dolaze bez pratnje. Ove godine je oko 2.100 maloljetnika bez pratnje zatražilo azil u Švedskoj, u odnosu na 35.369 prošle godine.

Bengtsson je odbio komentarisati o tome kakva bi situacija mogla biti naredne godine u ovo vrijeme, ali je istakao da to zavisi od razvoja događaja u Švedskom zakonodavstvu, ali još više o odlukama koje se donesu izvan te zemlje.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*