Posmatrači OSCE-a će danas stići na rusko-ukrajinsku granicu

Posmatrači OSCE-a će u srijedu stići na rusko-ukrajinsku granicu, saopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je dan ranije uputilo poziv ovoj organizaciji.

Nakon “insistirajućeg zahtjeva Rusije, misija OSCE-a bi trebalo da stigne 16. jula na kontrolne položaje u Donjecku i Gukovu”, navelo je ministarstvo u saopćenju.

Ova dva ruska kontrolna položaja su posljednjih sedmica mjesta artiljerijske pucnjave s ukrajinskog teritorija, što je izazvalo ljutnju Moskve.

Rusija je saopćila u ponedjeljak da je pozvala posmatrače OSCE-a (Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi) na granicu Ukrajine, “kao gest dobre volje” i zbog “značajnog pogoršanja situacije” na licu mjesta.

– Sve ruske inicijative su se opet suočile sa nekonstruktivnim stavom nekih delegacija OSCE-a, najprije one iz Velike Britanije – požalilo se ministarstvo u utorak.

– Čak i oni koji izjavljuju da je bitno preduzeti mjere da se postigne de-eskalacija situacije na jugoistoku Ukrajine, u stvari, se ne interesuju za to – dodalo je ministarstvo.

OSCE je sa svoje strane saopćio u utorak da razmatra mogućnost upotrebe bespilotnih letjelica za nadgledanje rusko-ukrajinske granice.

Granate ispaljene s ukrajinske teritorije su pogodile u nedjelju ruski pogranični grad, kada je poginulo jedno i povrijeđeno dvoje ljudi.

Moskva je odmah upozorila Kijev, koji negira da je on uzrokovao ovaj incident.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*