Palestinci traže da UN zaustavi izraelsku okupaciju

Radnici izraelske opštine u Zapadnom Jerusalimu danas su srušili palestinsku kuću u naselju Beit Hanina u okupiranom Istočnom Jerusalimu, uz opravdanje da je kuća izgrađena bez dozvole. Kuće se ruše radi izgradnje jevrejskih naselja, tvrde palestinske vlasti.

Izraelska policija blokirala je ovo područje kako bi buldožeri srušili kuću, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Palestinci rijetko dobivaju dozvole za izgradnju od izraelskih vlasti, zbog čega su primorani da kuće grade bez dozvole. Opštinske vlasti namjeravaju srušiti još palestinskih kuća u Istočnom Jerusalimu.

U međuvremenu, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da uporno izraelsko kršenje međunarodnog prava ugrožava kredibilitet Ujedinjenih naroda, prenosi WAFA.

U saopštenju za javnost, ministarstvo navodi da su “UN i njihove službe sada stavljene pred ozbiljan ispit njihove sposobnosti da svoje rezolucije o Palestini pretvore u izvedive korake ka zaustavljanju izraelske neposlušnosti prema međunarodnoj zajednici i da zaustave izraelsko zanemarivanje međunarodnog i humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.”

Ministarstvo navodi da je “vrijeme za hitnu međunarodnu akciju koja će pozvati Izrael na odgovornost zbog povrede i kršenja međunarodnog prava kako bi se garantovao kraj izraelske okupacije palestinske zemlje.”

Dodaju da “aktivnosti ekstremističke desničarske vlade Benjamina Netanijahua u naseljavanju stavljaju međunarodnu zajednicu pred velike izazove u moralnim i pravnim obavezama prema palestinskom narodu i međunarodnoj namjeri da se ostvari mir na osnovu rješenja o dvije države, posebno nakon usvajanja Rezolucije 2334 Vijeća sigurnosti UN-a protiv gradnje jevrejskih naselja.”

Ministarstvo osuđuje izraelsko rušenje 11 zgrada u naselju Kan al-Ahmar, istočno od Jerusalima, zbog čega je na ulici ostalo više od 200 osoba, većinom žena i djece.

Srušene beduinske nastambe nalaze se u centru područja poznatog kao E1 gdje Izrael planira gradnju naselja, navodi palestinsko ministarstvo vanjskih poslova .

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*