Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj

Francuski policija uhapsila je predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija, zbog zločina na Kosovu   1998. i 1999. godine,  javlja RTV Kosovo.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj, te dodalo da radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten, objavio je prištinski “Zeri”.

Avni Arifi iz  stranke Alijansa za budućnost Kosova, potvrdio je da je Haradinaj   zadržan  danas na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahtjeva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

“Ono što znamo jeste da je on zadržan od strane francuskih vlasti i da je u iščekivanju odluke”, kazao je Arifi za Radio Slobodnu Evropu.

On je priveden na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija, javlja portal Insajderi.

Haradinaj je u pritvoru u Francuskoj, dok su francuske vlasti obavijestile kosovske institucije o njegovom hapšenju .

Insajderi ipak nije dobio zvaničnu potvrdu Ministarstva pravde.

Sinoć je i Haradinajeva porodica potvrdila njegovo privođenje.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer već je hapšen po potjernici Srbije u Sloveniji u junu 2015. godine. Poslije dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno da napusti Sloveniju.

Haradinaj je  i bivši  haški optuženik koji je 2012. godine oslobođen optužbi za ratne zločine.

Podsjetimo , na osnovu Interpolovih potjernica koje je raspisala Srbija , 2010. godine u Engleskoj je član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić zadržan zbog istrage o zločinima u Dobrovoljačkoj ulici.

Potom je 2011. godine bivši general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen na aerodromu u Beču, da bi 2015.  godine  u Švicarskoj bio uhapšen i bivši komandant Armije BiH koji je učestvovao u odbrani Srebrenice Naser Orić.

Svi su uhapšeni po potjernicama Republike Srbije. I  svi su oslobođeni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*