Kosovo nije dalo Nikoliću dozvolu za ulazak

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova, koje je nadležno da izdavanje dozvola za posjetu srpskih zvaničnika, saopštilo je danas da je zahtjev predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da posjeti Kosovo odbijen pošto nije dostavljen onako kako je predviđeno sporazumom o međusobnim posjetama visokih zvaničnika.

“Vlada Kosova smatra da su posljednje ponašanje Srbije i izjave koje se svakodnevno daju protivne duhu međudržavne saradnje i dostignuća dijaloga, kako bi se izgradili zdravi mostovi saradnje dvije države i naroda”, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Kosovsko ministarstvo je navelo su posljednje izjave iz Srbije protivne interesima Srba koji žive na Kosovu i koji su odlučni da tu žive.

Prethodno je bilo najavljeno da će Nikolić zajedno s direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem sutra, na Badnje veče, posjetiti Štrpce.

Fonet je ranije javio da je Nikolić otkazao najavljenu posjetu Štrpcu, gdje je trebalo da prisustvuje obilježavanju Badnjeg dana. Takođe navode da je njegova prethodnica jutros zaustavljena na Merdaru i do kasnih popodnevnih časova nije ušla na Kosovo i Metohiju.

Reporter FoNeta sa lica mjesta javlja da kosovska policija na Merdarama, a isto tako i na Končulju, iz pravca Bujanovca, još od prepodneva ne pušta vozila koja su najavljena da su dio Nikolićeve pratnje.

Isto tako, ne puštaju ni vozila Vlade Srbije, posebno ona Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Dok policajci, bez objašnjenja, vozačima službenih automobila samo kažu da se vrate nazad i da ne mogu ući na Kosovo i Metohiju, vozila sa građanima prolaze normalno.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*