Bošnjaci Srebrenice negoduju zbog proslave 9. januara

U Potočarima kod Srebrenice danas je održan sastanak bošnjačkih političara, vjerskih institucija i članica Udruženja Majki iz Srebrenice povodom činjenice da se širom Republike Srpske obilježava Dan RS i pored činjenice da je ovaj praznik proglažen neustavnim.

Tokom sastanka mogle su se čuti oštre riječi i kritike na račun vlasti RS zbog obilježavanja Dana RS. Opšta ocjena je bila da su za Bošnjake Srebrenice ovaj praznik i njegovo obilježavanje neprihvatljivi.

“Potočari su mjesto gdje se može vidjeti rezultat zločina, koji je po presudi međunarodnog suda pravde u Hagu okarakterisan kao zločin genocida i ovo je najbolje mjesto odakle treba pozvati državu BiH, pravosudne instituciucije u BiH da daju svoje mišljenje i svoj sud o svim onima koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH”, rekao je Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Obilježavanje Dana RS imaće veliki uticaj i na funkcionisanje ovdašnje opštinske vlasti.

“Mi znamo da se to reflektuje… što se dešava na državnom nivou, reflektuje se na lokalni nivo. Mi ćemo pokušati da prevaziđemo sve to, da radimo u interesu Bošnjaka, u interesu povratnika i u interesu svih građana koji ovdje žive u opštini Srebrenica”, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik SO Srebrenica.

Predstavnice Udruženja Majki Srebrenice, kako kažu, ne mogu se pomiriti s tim da se prošlost ignoriše na ovakav način.

“Mi ne tražimo da se ratuje u BiH. Nama treba država Bosna i Hercegovina, nama treba mir. Mi tražimo da nijedna više majka ne dođe do masovne jame i da traži tijelo svog djeteta i da nijedna majka ne ostane potpuno sama kao što su na hiljade i hiljade majki BiH, pa i Podrinja i same Srebrenice ostale potpuno same”, izjavila je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“.

Srebrenicu još od održanih lokalnih izbora konstantno potresaju političke krize zbog čega najviše trpe sami građani.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*