Nastavljaju se sukobi u Novoj Kaledoniji: Razbijaju se barikade, stotine specijalaca u glavnom gradu

Neredi u Novoj Kaledoniji koji iz dana u dan poprimaju sve veći intenzitet nastavljeni su i tokom nedjelje, a francuske specijalne snage pokrenule su veliku operaciju s ciljem povrata kontrole nad putevima u glavnom gradu Noumeu.

U šest dana u neredima između snaga sigurnosti i pripadnika pokreta koji se zalaže za nezavisnost Nove Kaledonije poginulo je šest osoba, a predsjednik Francuske Emmanuel Macron za danas je zakazao i novu sjednicu vijeća za odbranu i nacionalnu sigurnost.

Nešto ranije Macron je na prethodnoj sjednici vijeća donio odluku o proglašenju vanrednog stanja te slanju dodatnih snaga policije i žandarmerije.

“Od početka nereda uhapšeno je više od 240 osoba. I proteklu noć obilježili su požari i pljačke”, naveli su iz policije.

Posljednje informacije također ukazuju kako je policija uspjela ukloniti veći dio barikada koje su postavljene u glavnom gradu Nove Kaledonije.

“Policijskom operacijom uspješno je neutralizovano 76 blokada puteva, zahvaljujući snagama unutrašnje sigurnosti. Policija će čuvati ova mjesta kako bi spriječila ponovno postavljanje barikada”, naveli su.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*