Danas počinje 47. Svjetski ekonomski forum

U švicarskom zimovalištu Davos danas počinje 47. po redu Svjetski ekonomski forum (WEF), na kojem će se okupiti oko tri hiljade učesnika iz 70 zemalja svijeta. Forum je ove godine posvećen temi: “Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno”.

Dominantne teme ovogodišnjeg skupa biće Kina, Donald Tramp i Bregzit, javio je Bi-Bi-Si.

Ksi Đinping je prvi kineski predsjednik koji prisustvuje godišnjem sastanku svjetskih i poslovnih lidera u švicarskim Alpama.  Đinping će, na današnjem svečanom otvaranju, u svom govoru stati u odbranu sporazuma o slobodnoj trgovini.

Forum u Davosu pokušaće odgovoriti i na problem jačanja populizma u svijetu.

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju i pobjeda Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima vrhunac su politike koja će, sudeći po onom što je do sada viđeno, promijeniti sliku svijeta kakvog danas poznajemo.

Utemeljitelj Svjetskog ekonomskog foruma i njegov predsjednik Klaus Švab kaže da svijet ne može imati samo populistička rješenja.

“Živimo u jako složenom svijetu u kojem je sve međusobno povezano. Ne postoje jednostavni odgovori na izazove s kojima smo suočeni”, dodao je Švab.

U Davos će danas stići i premijerka Velike Britanije Tereza Mej, odmah nakon što u Londonu održi govor o planovima za Bregzit.

U petak se očekuje da će britanski ministar finansija Filip Hemond objasniti svoje viđenje ekonomskih odnosa između Velike Britanije i Evropske unije nakon razlaza.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*