Rusija stala na stranu Republike Srpske: RS ne ruši Dejton

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da se Rusija zalaže za provođenje Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini (BiH) i odbacio optužbe da Republika Srpska krši taj sporazum, te da neko ruši državu.

“Rusija se zalaže za realizaciju Dejtonskog sporazuma i uvijek je potvrđivala privrženost tom sporazumu”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare komentirajući izjave predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da taj entitet treba da se pripoji Srbiji.

On je kazao da je Moskva ne jednom podsjećala zapadne partnere da u BiH, “koja se smatra nezavisnom državom” treba da bude ukinuta institucija visokog predstavnika koji može da “nameće Srbima, muslimanima i Hrvatima bilo koja rješenja”.

EU nikako da odbaci ovlaštenja visokog predstavnika!
“Evropska unija nikako ne može da odbaci ta ovlaštenja visokog predstavnika. To iritira, isto kao što iritira i to što su srpski političari u Banjoj Luci stalno podvrgnuti napadima da ruše tu državu”, kazao je Lavrov.

“Naglasiću još jednom, u BiH niko ne ruši državu. Dodik je više puta još ranije potvrđivao svoju privrženost Dejtonskom sporazumu. Dejtonski sporazum krše oni koji donose odluke ne uzimajući u obzir mišljenja sva tri naroda”, kazao je Lavrov.

Lavrov: Osporavanje 9. januara je provokacija!
Prema njegovim riječima, optužbe da Republika Srpska proslavom 9. januara krši Dejtonski sporazum, predstavljaju provokacije.

“Kada se diže histerija povodom odluke bosanskih Srba da 9. januar proglase Danom Republike Srpske i kada se saopćava da je to podrivanje Dejtonskog sporazuma, to je još jedna provokacija i neka vrsta uvrede da neko priznaje svoje vrijednosti, a ne neke briselske, posthrišćanske”, dodao je šef ruske diplomatije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*