BH novinari traže da se direktorica KCUS-a izvini novinarki Kovačev

Upravni odbor Udruženja BH novinari saopćilo je da najoštrije osuđuje neprimjereno ophođenje generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović prema novinarki Al Jazeere Balkans Nataši Kovačev, kao i prema drugim novinarima koji su pratili današnju pres-konferenciju o stanju na KCUS-u.
– Kovačev je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem – srpkom jeziku. Umjesto arumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu – saopćilo je Udruženje BH novinari.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od direktorice Izetbegović hitno i javno izvinjenje novinarki Kovačev, te da svoj odnos i komunukaciju s novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša.

Istovremeno UO BH novinara poziva medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotiraju svaki budući nastup i izjavu Sebije Izetbegović, sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans.

Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignoriranje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom dužnosniku koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civiliziran, profesionalan i argumentiran način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*