Brisel: Vanjskopolitički odbor EP danas o federalizaciji u BiH

Vanjskopolitički odbor Evrorpskog parlamenta raspravljat će danas u drugom čitanju Nacrt izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine. Zabrinjavaju amandmani kojima poslanici iz Hrvatske traže etničku federalizaciju BiH.

Na izvještaj o Bosni i Hercegovini, koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za ovu zemlju, Dan Preda, zastupnici su podnijeli 288 amandmana.

Veliki broj amandmana podnijeli su i zastupnici iz Republike Hrvatske. Oni, između ostaloga, traže da se pri budućoj ustavnoj reformi u BiH uzmu u obzir načela federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavništva.

Također se traži simetričan tretman svih konstitutivnih naroda i građana, te politička i etnička neutralnost pravosuđa, naročito u procesuiranju ratnih zločina.

Međutim, načelo federalizacije različito tumače bošnjačka i hrvatska politika. Prva u tome vidi podsticaj za daljnje podjele na etničkoj osnovi, a druga garanciju za ravnopravnost Hrvata.

Zvizdić: Etničke podjele neprihvatljive
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prije nekoliko dana primio u Sarajevu izvijestitelja Dana Predu, rekao je da je rezolucija Evropskog parlamenta koja bi inzistirala na federalizaciji Bosne i Hercegovine neprihvatljiva, jer bi bila poticaj novim unutrašnjim podjelama temeljenim na etničkoj osnovi.

Zvizdić je rekao da je velik broj amandmana prihvatljiv, ali njih “desetak – petnaest nisu utemljeni na činjenicama i ne pokazuju razumijevanje za stanje u BiH”.

Odnosi se to, kako je istakao, na one koji govore o opasnosti od ekstremizma i radikalizma u BiH jer preuveličavaju dimenzije te opasnosti, kao i na one koji pozivaju na federalizaciju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*