Generalni sekretar NATO-a traži odgovor: Da li je BiH na putu ka NATO?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg boravit će danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, te sa zvaničnicima BiH razgovarati o do sada urađenom poslu na ispunjavanju uvjeta za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš krajem prošle godine je istakla da se intenzivno radi, bar kada je u pitanju Ministarstvo obrane, na lobiranju kod članica NATO-a da se osigura fleksibilniji pristup aktiviranju MAP-a.

Međutim, projekat pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO ne podržavaju političari iz Republike Srpske, koji najavljuju referendum o spremnosti pristupanja BiH Sjeveroatlantskom savezu.

Planirano je da se Stoltenberg danas sastane s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon toga će uslijediti konferencija za novinare na kojoj će se osim njega, novinarima obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Osim sa članovima bh. Predsjedništva, generalni sekretar NATO-a sastat će se danas i s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma, članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda, te s članovima delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*