Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima: Radna eksploatacija maloljetnika

Institucije Bosne i Hercegovine radile su u proteklom periodu na predmetima koji se odnose na radnu eksploataciju žrtava, državljana Bosne i Hercegovine, među kojima je evidentirano iskorištavanje i maloljetnih osoba, kao i radne eksploatacije bh. državljana u inostranstvu, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U Tužilaštvu je održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija na kojem su analizirane provedene aktivnosti pravosuđa, policije i sigurnosnih agencija u borbi protiv trgovine ljudima, zaštiti žrtava trgovine ljudima, kao i borbi protiv ilegalnih migracija.

U saopćenju se navodi da su institucije Bosne i Hercegovine u proteklom periodu radile na predmetima koji se, osim slučajeva seksualne eksploatacije žrtava trgovine ljudima, odnose na radnu eksploataciju žrtava.

Na sastanku, kojim je predsjedavala vršilac dužnosti glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, učestvovali su članovi Udarne grupe iz pravosudnih, policijskih, bezbjednosnih i poreskih institucija sa nivoa Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta.

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima, zajednički razmjenjuje informacije i koordiniše aktivnosti radi što uspješnijeg, sprečavanja, otkrivanja i krivičnog procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudima, kao i identifikovanja i zaštite žrtava.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*