Sirijska opozicija imenovala predstavnike za mirovne pregovore u Ženevi

Sirijska opozicija imenovala je predstavnike za mirovne pregovore u organizaciji Ujedinjenih nacija koji će se naredne sedmice održati u Ženevi, navode izvori iz opozicije.

Pravnik Mohamed Sabra izabran je za glavnog pregovarača u ženevskim razgovorima 20. februara, rekao je u subotu za Anadolu Agency (AA) izvor iz Nacionalne koalicije sirijske revolucije i opozicionih snaga koji je želio da ostane anoniman.

Dodao je da je sirijski političar Nasr al-Hariri proglašen za šefa dvadesetočlane opozicione delegacije na pregovorima. Predstavnici su odabrani na sastanku sirijske opozicije održanom u petak u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Sirija se nalazi u razornom građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom ugušio prodemokratske proteste, koji su izbili u sklopu “Arapskog proljeća“.

Primirje u Siriji dogovoreno je 30. decembra prošle godine uz posredstvo Turske i Rusije.

U Astani je 23. i 24. januara ove godine održan međunarodni sastanak o Siriji na kojem su delegacije Turske, Rusije i Irana dogovorile uspostavu trilateralnog mehanizma nadzora poštivanja primirja u Siriji.

(Anadolu Agency )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*