Turska će osigurati dodatna dva miliona eura za BIH

Pomoć koju je Turska do danas realizirala nakon majskih poplava u Bosni i Hercegovini, bilo preko turskih institucija i organizacija u BiH, bilo preko Crvenog polumjeseca, općina, organizacija civilnog društva u Turskoj ili firmi i obrazovnih institucija koje djeluju u BiH, iznosi gotovo tri miliona američkih dolara.

Ekipe stručnjaka iz Turske su vrijedno radile kako na spašavanju postradalih, tako i na podjeli pomoći i čišćenju nakon poplava, u saradnji sa relevantnim međunarodnim organizacijama, a pomoć je dopremljena u sva naseljena mjesta kojima je ona bila potrebna.

Na donatorskoj konferenciji održanoj 16. jula ove godine u Briselu, objavljeno je da će Republika Turska, pored dosadašnje, osigurati dodatnu pomoć u vrijednosti dva miliona eura.

Imajući u vidu približavanje zime i početak nove školske godine u septembru, predviđeno je da ovaj iznos bude prvenstveno utrošen na obnovu infrastrukture i rekonstrukciju školskih i zdravstvenih objekata.

– S druge strane, nezavisno od pomoći obećane na ovoj konferenciji, pomoć naše zemlje na bilateralnoj osnovi će biti nastavljena i bit će učinjeno sve da naši bh. prijatelji što prije prevaziđu posljedice katastrofalnih poplava – saopćio je Sekretarijat Ambasade Republike Turske u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*