SAD: Trampov savjetnik za nacionalnu sigurnost podnio ostavku

Savjetnik predsjednika Donalda Trampa (Trump) za nacionalnu sigurnost, penzionisani general američkih oružanih snaga Majkl Flin (Michael Flynn) podnio je ostavku zbog zvještaja da je obmanjivao visoke zvaničnike američkog predsjednika Donalda Trumpa o svojim vezama sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama.

Bijela kuća imenovala je penzionisanog generala Keitha Kellogga kao trenutnog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Ostavka ovako visokorangiranog američkog dužnosnika , nakon manje od mjesec dana rada u Trampovoj administraciji, u praksi predstavlja neuobičajenu ranu reorganizaciju u timu američkih visokih savjetnika.

Flin je bio odani pristalica Donalda Trampa tokom njegove predsjedničke kampanje, međutim, njegove veze sa Rusijom izazvale su zabrinutost među drugim Trampovim visokim savjetnicima.

Flin je, zapravo, pogriješio u početku, kada je  rekao potpredsjedniku Majku Pensu  (Mike Pence) da nije razgovarao o sankcijama sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom tokom mnogih telefonskih poziva u decembru, kada je bivši predsjednik Barak Obama (Barack) pripremao nove sankcije Rusiji zbog navodne umiješanosti u hakovanje američkih predsjedničkih izbora.

Flinovo  uvjeravanje je navelo Pensa da u jednom televizijskom intervjuu da glas za bivšeg generala. Međutim, nakon nekoliko nedjelja, Flin je priznao , u  odgovoru na objavljeni izvještaj, da je možda razgovarao o sankcijama sa ambasadorom Rusije.

Svaka ovakva diskusija vjerovatno je prekršila američki zakon koji zabranjuje građanima da sprovode spoljnu politiku.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*