Počinje projekat vrijedan 350.000 eura: Mladi Romi za prava i inkluziju

CARE International predstavlja projekat MLADI ROMI ZA PRAVA I INKLUZIJU finansiranog od strane Evropske unije putem Instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), u iznosu od 350.000 eura.

Glavni cilj projekta, koji implementira CARE International Balkan, u saradnji sa partnerskim organizacijama Udruženje žena Romkinja Bolja Budućnost iz Grada Tuzla i Otaharin iz Bijeljine, je jačanje romskih predstavnika civilnog društva, nevladinih organizacija i mladih u njihovoj borbi za ostvarenje osnovnih socijalnih, ekonomskih i ljudskih prava, kao najmarginaliziranije i najbrojnije nacionalne manjine u BiH.

Tokom 30 mjeseci trajanja projekta (od 1. januara 2017. do 30. juna 2019.) u 6 odabranih opština: Vitez, Travnik, Donji Vakuf, Prnjavor, Bijeljina i Tuzla, biće identifikovano i educirano preko 40 mladih Roma i Romkinja koji će realizovati preko 20 lokalnih inicijativa usmjerenih na integraciju Roma.

Podrška će također biti pružena i manjim romskim organizacijama koje djeluju u pomenutim opštiniama, a dodjelit će se 4 mala granta koji će biti iskoršteni za rješavanje konkretnih problema romske populacije i kako bi se poboljšalalementacija lokalnih akcionih planova za uključenje Roma/Romkinja.

Na ovaj način želimo kroz projekat doprinijeti uključenju Roma i Romkinja, posebno mladih, u procese donošenja odluka, pokretanju lokalnih inicijativa za poboljšanje kvaliteta života romske populacije, kao i unapređenju postojećih strategija i javnih politika od važnosti za romsku populaciju.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*