Srbija: Predsjednički izbori 2. aprila

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je predsjedničke izbore u toj zemlji za 2. april 2017. godine.

U obraćanju pred parlamentom, Gojković je pozvala građane da izađu na izbore i svojim glasom odluče ko će biti predsjednik Srbije u narednom mandatu, objavio je RTS.

“Građanima želim da izaberu najboljeg kandidata koji će ozbiljno i odgovorno sarađivati sa Vladom Republike Srbije i sa njom da se bori za očuvanje i političke i ekonomske stabilnosti države koja je do sad postignuta, kao i za slobodu, nezavisnost i suverenitet Republike Srbije”, naglasila je Gojković.

Kandidatima na izborima poručila je da u kampanji ne zaborave građane Srbije, da isključivo poštuju građane Srbije i “računaju na njihove glasove ako im se obraćaju kvalitetnim programima a ne mržnjom”.

“Želim da se bore za glasove radom i odgovornošću, da poštuju demokratske procese”, istakla je Maja Gojković.

Predsjednica parlamenta Srbije rekla je da će odluka o izborima stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, kada će početi da teku i radnje za održavanje izbora.

Aleksandar Vučić – najjači predsjednički kandidat
Mandat aktuelnom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja.

Glavni kandidat za pobjedu na predsjedničkim izborima je sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, a prema procjenama, jedini koji bi mogli da mu pokvare račun su Saša Janković i Vuk Jeremić.

Kako prenosi srbijanska štampa, kada bi izbori bili održani danas, raspoloženje biračkog tijela je takvo, da bi Vučić slavio već u prvom krugu. Njegova popularnost među građanima Srbije trenutno je izmjerena sa 52,3 posto podrške.

Prema istim procjenama, nakon tog prvog kruga Saša Janković i Vuk Jeremić napravili bi solidne pozicije za nastavak političkih karijera.

Međutim, do izbora moguće su promjene u rejtinzima kandidata, dobitak ili gubitak i do pet posto podrške, što bi značilo izvjestan drugi krug predsjedničkih izbora, a taj bi krug bio krajnje neizvjestan.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*