Federica Mogherini sutra stiže u BiH

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, sutra planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Mogherini će se prvo sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Potom je planiran susrest sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenicima Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom. Kako je najavljeno, sastanku bi trebao prisustvovati i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je ranije izjavio da Mogherini donosi veoma važne poruke za našu zemlju, a to je da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu, ali i da će od dinamike ispunjavanja uvjeta koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu ovisiti i brzina pristupanja Evropskoj uniji.

“Radim sa željom da vidim napredak na reformskom putu svakog od partnera sa zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, kako bi bilo osigurano da taj proces neumoljivo napreduje. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju izuzetno važni u ovom kontekstu”, kazala je Mogherini uoči posjete zemljama Zapadnog Balkana.

Mogherini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, a planirano je da još posjeti Kosovo i Albaniju. U Bosnu i Hercegovinu je trebala doći u četvrtak, ali njen avion zbog guste magle nije uspio sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, zbog čega je posjeta prolongirana.

Mogherini će o posjeti Zapadnom Balkanu izvijestiti ministre vanjskih poslova Evropske unije 6. marta, na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*