Neće biti zatražena suspenzija Diane Kajmaković

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV)  zaprimio je pritužbu protiv tužiteljice Tužilaštva BiH Diane Kajmaković, ali neće zatražiti njenu suspenziju.

Kao razlog zašto neće biti zatražena suspenzija, u Uredu disciplinskog tužioca navode da „nije pokrenuta krivična istraga protiv tužiteljice Kajmaković“.

U Tužilaštvu BiH su saopćili da su oformili predmet protiv Kajmaković na osnovu prijave tužitelja Bože Mihajlovića i da provjeravaju sadržaj.

„Ured nije zatražio udaljenje Kajmaković od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva BiH“, naveli su u Uredu disciplinskog tužioca.

Prema pisanju medija, Kajmaković se spominje u presretnutim razgovorima koji su bili puštani na suđenju Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, koji su optuženi za trgovinu utjecajem i ometanje rada pracvosuđa.

Kajmaković je tužiteljica Tužilaštva BiH od 2008. godine, a prethodno je bila na funkciji kantonalnog tužioca u Sarajevu.

Božo Mihajlović je u četvrtak, 2. marta, podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Protiv njega je u ovoj instituciji donesena naredba o pokretanju istrage zbog nesavjesnog rada u službi, a ured disciplinskog tužioca je tražio njegovu suspenziju.

Mihajlović je jedan od prva četiri tužioca koji su izabrani u Tužilaštvo BiH odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u januaru 2003., a za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovan je u martu 2010. godine.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*