Trump danas potpisuje novu uredbu o zabrani ulaska u SAD

Američki predsjednik Donald Trump potpisaće danas revidiranu uredbu o zabrani ulaska državljanima pojedinih muslimanskih zemalja i obustavljanju izbjegličkog programa SAD. Zvaničnik Bijele kuće koji je zatražio da ne bude imenovan, naveo je da se očekuje da će uredba danas biti potpisana.

Rad na novoj uredbi počeo je ubrzo pošto je federalni sud blokirao prvobitnu Trumpovu zabranu. Zvaničnici Trumpove administracije su naveli da je cilj nove uredbe isti – da spriječi ulazak potencijalnih terorista, a da vlada razmotri sistem provjere izbjeglica i zahtjeva za vizu iz određenih dijelova svijeta.

Trump je u januaru zatražio zabranu ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja – Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Očekuje se da se revidirana uredba neće odnositi na Irak, a prema nacrtu nove verzije, državljani ostalih šest zemalja suočiće se sa 90 dana suspenzije izdavanja vize pošto administracija nastavlja da analizira kako da unaprijedi postupak provjere.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*