Ukradeno oružje iz skladišta Oružanih snaga BiH

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su prilikom vršenja svojih redovnih zadaća fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i streljiva u skladištima kasarne „Bilećki borci“ u Bileći primjetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OS BiH od strane za sada nepoznatih počinitelja.

Odmah po saznanju za ovaj vanredni događaj na mjesto događaj upućeni su pripadnici vojne policije OS BiH, radi osiguranja uslova za provođenje istrage.

Tom prilikom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno tehničkih sredstava (MTS-a) u predmetnom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a:

Šest pištolja MAKAROV 9 mm, osam pištolja APi M84 7,65 mm, osam okvira malih za APi M84 7,65 mm, osam okvira velikih za APi M84 7,65 mm i tri okvira za pištolj MAKAROV 9.

Trenutno je u toku provođenje istražnih radnji po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH koju provode pripadnici vojne policije OS BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA (terenski ured u Mostaru) i Policijske postaje Bileća MUP Republike Srpske.

Usporedno s tim, a u skladu sa Zakonom o obrani BiH, Zakonu o službi u OS BiH kao i važećim podzakonskim aktima, OS BiH su odmah putem linije vođenja i zapovijedanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju disciplinsku odgovornost vojnih osoba u vršenju djelatne vojne službe u OS BiH.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*