Osmomartovski marš u Podgorici: “I hljeb i mir i ruže”, ali i ravnopravnost

Više od 100 osoba, uglavnom žena, učestvovalo je danas na Osmomartovskom maršu žena, koji se održao u Podgorici, pod sloganom “I hljeb i mir i ruže”, poručili su da žele ravnopravnost sa muškarcima.

Organizatorke iz Centra za ženska prava i NVO Anima obilježavaju Dan žena na ovaj način, jer žele da skrenu pažnju na siromaštvo žena i težak položaj, javlja AA.

Marš je krenuo od Trga nezavisnosti, a učesnice su marširale do Skupštine Crne Gore. Žene su sa transparentima “Otpor ponižavanju”, “Otpor patrijarhatu”, “Feminizam, antifašizam”, “Neću da ćutim”, “Za ravnopravnost” marširale i skandirale da žele ravnopravnost sa muškarcima.

Kada su stigle do Skupštine Crne Gore pružile su podršku majkama sa troje i više djece koje šesti dan protestuju zbog smanjenja naknada.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Muškarci ženama kupuju najčešće cvijeće i bombonjere, a mnoge pripadnice ljepšeg pola vole praznik zbog pažnje koju dobijaju na taj dan, dok one druge ne vole praznik zbog toga što bi tu pažnju trebale da dobiju tokom cijele godine. To i jeste tačno, ali ne smijemo zaboraviti prošlost u kojoj su mnoge žene izašle na ulice, baš na ovaj dan, protestujući zbog toga što su željele da budu ravnopravne sa muškarcima.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*