VMBiH: Usvojen Akcioni plan za realizaciju preporuke iz Izvještaja EK o napretku BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu, uz sugestije date na sjednici. Radi se o dokumentu sa 634 mjere koje će provesti nadležne državne, entitetske, kantonalne i institucije Brčko Distrikta.

Akcioni plan usvojen je na prijedlog Direkcije za evropske integracije.

Riječ je o mjerama koje će biti provedene, najvećim dijelom, do februara 2018. godine u oblastima reforme javne uprave, funkcionisanja pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina, slobode izražavanja, tržišne ekonomije i poboljšanja uslova za ulaganja, kao i u turizmu.

Značajan dio paketa mjera usmjeren je na unapređenje uslova za zapošljavanje, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu te razvijanje evropskih standarda u obrazovanju i povezivanje s tržištem rada, kao i jačanje kapaciteta za istraživanje i inovacije.

Za 20 mjera nadležna ministarstva i druga tijela uprave u BiH obaviće dodatne konsultacije radi potpunog usaglašavanja i njihovog provođenja.

Prevencija i borba protiv terorizma
Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uspostavi tijela za nadzor nad provođenjem Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcionih planova.

U interresorno radno tijelo imenovani su predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i odbrane, te policijskih i sigurnosnih agencija na državnom nivou, kao i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko Distrikta BiH.

Za nova zapošljavanja u BiH 50 miliona eura
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog sporazuma o zajmu za Projekt podrške zapošljavanju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 50 miliona eura.

Od ovih sredstava Federaciji BiH će biti alocirano 29 miliona eura, a Republici Srpskoj 21 milion eura. Cilj projekta je povećavanje zaposlenosti u privatnom sektore nezaposlenih koji su evidentirani kod javnih službi i koji traže posao.

Očekuje se da bi realizacijom ovog projekta oko 33 hiljade nezaposlenih moglo naći posao, među kojima više od osam hiljada mladih.

BiH postigla napredak u provođenju preporuka GRECO-a
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju o sačinjavanju Dodatnog izvještaja o usklađenosti Bosne i Hercegovine s preporukama GRECO-a.

U tom dokumentu stoji da se u Bosni i Hercegovini kontinuisano provode reforme i odlučno djeluje na provedbi preporuka Grupe eksperata Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO) te je postignut značajan napredak u pogledu njihovog provođenja izmjenama legislative za borbu protiv korupcije i finansiranja stranaka.

Mjere za suzbijanje ptičje gripe
Vijeće ministara BiH prihvatilo je danas Informaciju o pojavi visoko patogene influence ptica u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je zadužilo Ured za veterinarstvo BiH da nastavi koordinaciju aktivnosti na provođenju svih potrebnih mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja ove influence, o čemu će redovno podnositi izvještaje.

Vanjskotrgovinska razmjena viša, nezaposlenost niža
Takođe, na sjednici je usvojena Analiza Ministarstva vanjske trgovine i ekonsomekih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH za 2016. godinu. Saopšteno da je ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene u 2016. godini iznosio je 25,55 milijardi KM, što je za 716,76 miliona KM ili 2,89 posto više u odnosu na godinu ranije.

Trgovinski deficit u 2016. godini iznosio je 6,72 milijarde KM, što je za 2,07 posto manje u odnosu na 2015. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosila je 58,35 posto.

Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom opsegu robne razmjene učestvuje sa 65,18 posto, slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” s udjelom od 13,5 posto, dok ostale zemlje učestvuju s 21,32 posto.

Od glavnih trgovinskih partnera, pojedinačno, najveću pokrivenost uvoza izvozom imamo s Austrijom (90,08 posto), Njemačkom (74,72 posto), Slovenijom (73,95 posto), Italijom (59,97 posto), Turskom (56,65 posto), Hrvatskom (54,22 posto) te sa Srbijom (51,25 posto).

Broj zaposlenih je povećan za tri posto i iznosio je 738,4 hiljade, čime je stopa registrovane nezaposlenosti u BiH smanjena i iznosi 40,9 posto, dok je u decembru 2016. godine broj registriranih nezaposlenih osoba smanjen za 5,1 posto i iznosio je 510 hiljada.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*