EU zabrinuta zbog “krhke” situacije u BiH, Makedoniji i na Kosovu

Više lidera Evropske unije (EU) zatražilo je da se razmotri razvoj na Zapadnom Balkanu “budući da je sve veća zabrinutost zbog posljednjih događaja u tom regionu”, naveo je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u pismu šefovima država ili vlada EU, koji će sutra u Briselu “raspravljati o zbivanjima na Zapadnom Balkanu… i tamošnjoj krhkoj situaciji”.

Tusk je naveo da će “Evropska unija ostati angažovana na Zapadnom Balkanu i držati se svojih obećanja”.

Jedan visoki diplomata u Vijeću ministara EU rekao je danas novinarima u Briselu da će vođe EU “ponovo istaći podršku perspektivi tog regiona za uključivanje u Uniju”.

“Evropska unija je predana stabilnosti zapadnobalkanskog područja i produbljivanju političkih i ekonomskih veza sa Zapadnim Balkanom”, a radi i na jačanju političkih i ekonomskih odnosa među zemljama tog regiona, objasnio je visoki zvaničnik u Briselu, najavljujući poruke vođa EU na sutrašnjem zasjedanju.

Diplomatski izvori EU su agenciji Beta prenijeli da će lideri EU pomno proučiti zaključke i ocjene šefova diplomatija i visoke predstavnice EU Federike Mogerini koja je prošle nedjelje posjetila, kako je rekla, svih šest partnera na Zapadnom Balkanu.

Izvori u Briselu navode da među članicama EU postoji velika zabrinutost zbog zaoštravanja situacije, posebno u Makedoniji i BiH, ali sada i zbog  namjera vlasti u Prištini da, iako se tome protive i Zapad i Rusija, pretvore Kosovske bezbjednosne snage u vojsku Kosova.

Mogerini je poslije izvještaja šefovima diplomatija EU u ponedeljak u Briselu izjavila da postoji velika zabrinutost zbog zaoštravanja “opasnih istorijskih napetosti” na Zapadnom Balkanu i unutrašnjepolitičkih i međuetničkih sukoba u regionu koji mogu postati “sve opasniji”.

Na pitanje novinara kako gleda na sve veću ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu, visoka predstavnica EU je upozorila da se Zapadni Balkan može pretvoriti u pravo “šahovsko polje” nadmetanja velikih sila izvan Evrope.
Mogerini je upozorila da su na Zapadnom Balkanu ponovo raspaljene “krajnje opasne” napetosti kakve su devedesetih godina izazvale ratne sukobe i krvoproliće na području bivše Jugoslavije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*