Strateški komitet: Više od 4 tone stare municije i mina biće uništeno u 2017.

Strateški komitet za naoružanje, munciju i minsko-eksplozivna sredstva definisao je da će u ovoj godini uz korištenje kapaciteta domaće namjenske industrije biti uništeno više od 4.100 tona nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava.
Definisano je i da će biti sprovedene 100 odstotne inspekcije i pregled 5.150 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Komandant Eufora general Fridrih Šreter, koji je predsjedavao današnjom sjednicom Strateškog komiteta, izjavio je novinarima da je ovo tijelo danas razmatralo sprovođenje Master-plana za rješavanje pitanja viška municije i minsko-eksplozivna sredstva.

“Znatno je poboljšana situacija kada je riječ o problemu viška municije u BiH. Članovi Komiteta su dogovorili da je neophodno ubrzati aktivnosti na vršenju 100 odstotnih inspekcija u 2017. godini. Međunarodna zajednica, odnosno jedna od zemalja članica Komiteta ponudila je pomoć u uništavanju avio-bombi i raketa”, rekao je general Šreter.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Senad Mašović izjavio je da su članovi Strateškog komiteta za naouržanje, munciju i minsko-eksplozivna sredstava upoznati o rezultatima u 2016. godini.

Mašović je rekao da je za potrebe Oružanih snaga BiH ostalo na raspolaganju oko 17.800 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, a od te količine će se kroz 100 odstotne inspekcije utvrditi šta treba biti uništetno.

On je naglasio da je proces 100 odstotne inspekcije način da se utvrdi šta je od municije i minsko-eksplozivnih sredstava sigurno za skladištenje i prespektivno, a šta je neophodno uništiti ili donirati.

“Tokom prošle godine izvršena je 100 odstotna inspekcija nad 6.260 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Pregledali smo više od 38,5 miliona različitih komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava i definisali njihov status”, rekao je general Mašović.
On je naglasio da je tokom prošle godine uništeno 2.626 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Mašović je istakao da su tokom prošle godine realizovana dva projekta “Eksploud” i “Sejf ap” kojima su stvorene pretpostavke za unapređenje infrastrukture za skladištenje oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Strateški komitet, osim predstavnika Oružanih snaga BiH i Eufora, čine predstavnici Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, Misije OEBS-a u BiH, Razvojnog programa UN u BiH /UNDP/, NATO Štab Sarajevo, kao i ambasade SAD, Švajcarske, Austrije i Švedske.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*