Izraelski borbeni avioni pogodili više od 70 meta u Gazi

Izraelski borbeni avioni izvršili su napade unutar Pojasa Gaze tokom noći dok Tel Aviv nastavlja svoju ofanzivu na Palestince u opsadnoj priobalnoj enklavi.

Glasnogovornik policije u Gazi Ajman Batnjiji rekao je u utorak ujutro da je izraelska borbena avijacija bombardirala više od 70 meta uključujući pet džamija i sportski kompleks tokom protekle noći u Gazi.

Medicinski zvaničnici u Gazi rekli su da su tri palestinske žene iz iste porodice izgubile život nakon što je u jednom od napada uništena njihova kuća.

U proteklih 15 dana, izraelski borbeni avioni su pogodili brojne mete u Pojasu Gaze i uništili su nekoliko kuća, a cijele porodice su ostale zarobljene i zakopane u ruševinama, podsjeća Press TV.

Izraelski tenkovi su također započeli kopnenu ofanzivu 17. jula na osiromašenoj palestinskoj zemlji.

Posljednji izvještaji navode da je u izraelskim napadima poginulo skoro 600 Palestinaca, a većina žrtava su žene i djeca.

Ostalih 3.500 su također pretrpili povrede u izraelskim napadima.

Palestinski pokret otpora ubio je oko 30 Izraelaca u uzvratnim napadima.

Amnesty International navodi da je više od 1.780 kuća potpuno uništeno ili teško oštećeno u izraelskim napadima na Gazu zbog čega je više od 10.600 Palestinaca ostalo bez krova nad glavom.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija izrazilo je duboku zabrinutost zbog povećanja broja žrtava u Pojasu Gaze, koji je doslovno odsječen od svijeta nakon izraelske bokade 2007. godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*