Prva ženska ekspedicija iz BiH u četvrtak ide na Ande

Prva ženska ekspedicija iz Bosne i Hercegovine u četvrtak će krenuti na Ande, a cilj je uspon na najviši vrh Huaskaran na 6.768 metara nadmorske visine.

Organizator ekspedicije je Planinarsko-smučarsko društvo ”Energoinvest” .

Članica ekspedicije Hasna Smječanin danas je na konferenciji za medije kazala da je ovo prvi put u historiji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine.

Smatra da će to doprinijeti razvoju bh. planinarstva i vraćanju prijeratnog uspjeha i sjaja.

Ekipu, koja se u protekloj godini pripremala za Huaskaran čine četiri planinarke Hasna Smječanin, Emira Hukić, Daliborka Strika i Aida Muminović, a vođa ekspedicije je Dragan Ilić.

Smječanin je istaknula da će ekspedicija biti realizirana u periodu “suhe” sezone u Andama s trajanjem od mjesec dana.

– Uspon na Huaskaran predstavlja težak i zahtjevan psihofizički poduhvat, potrebni su velika fizička spremnost i adekvatna aklimatizacija. Sve ćemo raditi same, nećemo imati nosače, ali mi smo spremne za to – istakla je.

Vođa ekspedicije Dragan Ilić je kazao da će uspon trajati sedam dana, ukoliko sve bude išlo po protokolu, i da jedina prepreka može biti loše vrijeme.

– Djevojke su godinu dana intenzivno trenirale i odlazak je samo završnica velikog truda – naveo je Ilić.

Članica ekspedicije Emira Hukić je navela da je Huaskaran najviši vrh i najzahtjevniji u tehničkom smislu na koji su se članice ekipe penjale, ali da sve imaju dovoljno iskustva s visinom i s alpinističkim tehnikama.

Naglasila je da su kroz pripreme prošle sve detalje s kojima se nisu susretale ranije te da su osim tehničke pripreme mnogo radile i na kondicijskim pripremama.

Povratak je planiran 21. augusta.

Ande predstavljaju jedan od najviših planinskih lanaca svijeta, gdje je Kordiljera Blanka među najatraktivnijim i najljepšim dijelovima tog masiva.

Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje. Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*