Prije 23 godine potpisan Vašingtonski sporazum i dogovoreni kantoni

Na današnji dan, 18. marta 1994. godine potpisan je Vašingtonski sporazum. Potpisali su ga tadašnji premijer BiH Haris Silajdžić i hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, te Krešimir Zubak, koji je obavljao dužnost predsjednika tzv. Herceg-Bosne.

Ovim sporazumom dogovoreno je primirje između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Također je ukinuta Herceg-Bosna i dogovoren kantonalni ustroj teritorija pod kontrolom ARBiH i HVO-a. Tada je dogovorena Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), koja sadrži deset kantona. Kantoni su uvedeni, kako je tada objašnjeno, da bi bila spriječena dominacija jednog naroda nad drugim.

Vašingtonski sporazum je trebalo da bude samo prva faza dogovora, a druga bi bila i uključivanje RS-a u pregovore, a prema ovom planu RS je trebalo da nestane i da se na nivou cijele BiH uspostavi kantonalno uređenje. Dejtonski mirovni pregovori i konačno dejtonsko rješenje odbacio je ovaj dio sporazuma iz Vašingtona.

Sporazum koji je potpisan na današnji dan predviđao je, između ostalog, i stvaranje konfederacije Republike Hrvatske s Federacijom Bosne i Hercegovine, ali ona nikada nije zaživjela.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*