Dom naroda PSBiH: Neizvjesno održavanje sjednice

U Sarajevu je za danas planirana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Održavanje sjednice je, međutim, neizvjesno, jer su tri delegata iz Kluba srpskog naroda  ranije obavijestili Kolegij da joj neće prisustvovati.

Kako je za BHRT potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Doma Ognjen Tadić, radi se o delegatima Sredoju Noviću i Nebojši Radmanoviću (obojica iz SNSD-a) i Dragutinu Rodiću (DNS).

“Tačnije, najavili su izostanak, delegati Nović i Radmanović, a koliko sam razumio, to se odnosi i na delegata Rodića. Ako nema kvoruma, jasno je da sjednica ne može biti održana”, rekao je Tadić.

O tome da li će sjednice biti zvanično će jutros odlučiti Kolegij Doma naroda.

O primanjima sudija i tužilaca

Dom bi, inače, trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama uvode se naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, kao i za određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definišu na jednak način u institucijama BiH.

Delegati bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Utvrđeni Prijedlog izmjena i dopuna Zakona tretira i problem nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom prometu, uzimajući u obzir teškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je u pitanju dokazivanje prekršaja i pokretanje odgovarajućih postupaka.

Takođe, ovim zakonom vrši se usklađivanje zakonodavstva BiH s propisima Evropske unije iz ove oblasti.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temama “Upravljanje grantovima u institucijama” i “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH”, koje je sačinio Ured za reviziju institucija BiH.

Biće riječi i o stanju i perspektivama u sektoru poljoprivrede u BiH, u skladu sa zaključkom sa ranije sjednice Doma naroda.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*