Danas se obilježava Međunarodni dan socijalnog rada, tribina u Tuzli

Međunarodni dan socijalnog rada bit će obilježen konferencijom o temi “Izazovi u oblasti socijalnog rada u Bosni i Hercegovini”, koju će danas u Sarajevu organizirati Savez socijalnih radnika Federacije BiH i Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Konferencija će biti prilika da socijalni radnici razgovaraju o izazovima i problemima s kojima se suočavaju u svom radu, kao i o iznalaženju mogućih rješenja s ciljem unaprjeđenja oblasti socijalnog rada u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji će biti potpisan Sporazum o regionalnoj saradnji udruženja socijalnih radnika iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

U uvodnim obraćanjima učesnicima će se obratiti predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije BiH Mirnes Telalović, predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske Srđan Baralić i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore.

Tribina u Tuzli

Odsjek za socijalni rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizirat će tribinu pod nazivom “Izazovi socijalnog rada u razvoju zajednice”, te će predstaviti naučna i stručna stvaralaštva ovog Odsjeka.

Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine, trećeg utorka u mjesecu martu. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada je “Promocija održivosti zajednice i okoliša” i u skladu je s Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj.

Ovom temom želi se potaknuti zajednički rad Međunarodnog udruženja socijalnih radnika, Međunarodnog udruženja škola socijalnog rada i Međunarodnog vijeća za socijalnu zaštitu kako bi se uticalo na međunarodne, regionalne i lokalne politike, vladine akcijske planove, te istakla vrijednost i doprinos koji socijalni radnici čine svakodnevno širom svijeta.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*