Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a počeo posetu Kosovu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja, Hoyt Brian Yee je, susretom sa predsednikom Skupštine Kosova započeo danas dvodnevnu posjetu Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsednik Skupštine Kadri Veseli i Hoyt Yee razgovarali su o aktuelnim zbivanjima na Kosovu i u region, kao o odličnim odnosima između Kosova i SAD-a, saopšteno je iz Skupštine Kosova.

Hoyt Yee je, navodi se u saopštenju, uvjerio predsednika Veselia u snažnu podršku SAD-a Kosovu na putu evro–atlanskih integracija, izražavajući bezrezervnu američku podršku Kosovu.

Istovremeno, on je tražio da ekonomski razvoj, porast transparentnosti, kao i borba protiv korupcije, budu prioritet u radu kosovskih institucija.

Yee i Veseli su razgovarali i o odgovornosti koju ima Kosovo, kao nezavisna i suverena država u odnosu na svoje građane, ali i u odnosu na susjede.

Veseli je informisao Yeea o posvećenosti institucija Kosova da povedu naprijed proces evropskih integracija, dok na unutrašnjem planu rade na ekonomskom razvoju i povećanju blagostanja građana.

Tokom boravka na Kosovu, najavljeni su njegovi susreti i drugim kosovskim liderima, predstavnicima zajednica i drugim političkim predstavnicima. Danas se još sastao i sa zamenikom premijera Kosova Branimirom Stojanovićem i šefom poslaničke grupe Srpska lista Slavkom Simićem, te sa ministarkom za dijalog Editom Tahiri.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD-a u Prištini, Hoyt Brian Yee će održati i sastanak sa ministrom Bezbednosnih snaga Kosova, Hakijem Demolijem i komandantom BSK general-pukovnikom, Rrahmanom Ramajem.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*