Olimpijada kao sredstvo borbe protiv predrasuda

“Ne zovi me posebnim, različitost ne znači nemogućnost ” – moto je prijateljskih takmičenja Specijalne olimpijade koja je danas otvorena u Tuzli. Osobe sa posebnim potrebama iz cijele BiH, ali i gosti iz Slovenije, takmičit će se u nekoliko vrsta sportova.

Četranaestogodišnji Elmedin Mujić već ima dvije medalje, jednu iz plivanja, drugu iz bacanja loptice.

“Treniram ovako. Dođem u centra jednom sedmično i treniram tamo u „Koracima nade”, kaže Elmedin Mujić, takmičar.

Nova poznanstva, druženja, trenutak kada se neće osjećati različiti i drugačiji, daje elena učesnicima da pokažu svoje najbolje mogućnosti.

“Pa, očekujem…ima puno djece iz Doma. Igraju protiv nas pa ćemo ih pobijediti”, poručuje Amara Fejzić, takmičarka.

“Takmičim se u bacanju kugle. Meni će ovo takmičenje značiti puno jer se želim sprijateljiti sa drugim ljudima”, dodaje Fata Kovačević, takmičarka.

Olimpijada je organizovana za osobe sa mentalnim invaliditetom kako bi poboljšali svoj status u društvu. Oni su na marginama društva sa svakodnevnim predrasudama prema njima.

“Cilj ovog projekta je da skinemo etikete i da otklonimo predrasude i da ih povučemo u neke normalne društvene aktivnosti. Mi ovdje ne govorimo o nekom izjednačavanju. Mi smo svi različiti i svako je poseban na određen način. Međutim, ta posebnost ne znači i nemogućnost u izvršavanju određenih zadataka”, ističe Nermin Alibašić, Organizator „BoHems“ Tuzla.

“Više nego rado sam se odazvao da pomognem i budem dio pozitivne i lijepe priče. Prije svega, ako je sportska priča u pitanju, potrebna je podrška ozbiljnijih sportista kao što su Amel Tuka i ja, da to dobije i jednu ozbiljnu konotaciju”, objašnjava Igor Emkić, ambasador Specijalne olimpijade.

Dobrog i veselog raspoloženja očekuju medalje u svojim rukama. Elmedin se nada da će svojoj kolekciji dodati još jednu.

“Nadam se da ću postići neke rezultate i da će i ostali ostvariti nešto”, kaže Mujić.

Više od 400 takmičara takimičit će se od 4. do 7. aprila u četiri sportske discipline: fudbalu, košarci, atletici i plivanju, očekujući nabolje rezultate.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*