MMF: Očekujemo kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa za BiH

Međunarodni monetarni fond /MMF/ očekuje znatna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa za BiH, zbog neusvajanja zakona o akcizama i osiguranju depozita u parlamentu BiH, izjavio je šef Misije MMF-a za BiH Nadem Ilahi.

“Ovo će imati implikacije na mobiliziranje vanjskog finansiranja za neophodne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti u BiH ulažu u moderniziranje regulative bankarskog sektora”, rekao je Ilahi.

Iz MMF-a je saopćeno da oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji ova finansijska institucija podržava u obliku proširenog aranžmana.

“U proteklim mjesecima vlasti su ostvarile dobar napredak na provođenju ekonomskih reformi koje su podržane proširenim aranžmanom, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja finansijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja”, istakao je Ilahi.

On je naglasio da je MMF spreman da vlastima u BiH pruži savjete i tehničku pomoć radi nastavka strukturalnih reformi, podsticanja rasta i održavanja makroekonomske stabilnosti.

“U narednom periodu održavat ćemo stalni dijalog sa vlastima i odlučni smo da im pomognemo”, poručio je Ilahi.
Izvršni odbor MMF-a je odobrio trogodišnji prošireni aranžman sa BiH u iznosu od 563,3 miliona eura, kako bi podržao ekonomski reformski program BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije jučer prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*