Dom naroda BiH usvojio izmjene Zakona o akcizama

Dom naroda BiH usvojio je izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku. Zakon podrazumijeva povećanje na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga.

Nakon što su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odbili da se o ovom setu zakona raspravlja po hitnom i skraćenom postupku, Savjet ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici utvrdilo nove tekstove seta zakona, i to Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Martin Raguž, delegat iz reda hrvatskog naroda rekao je da je Savjet ministara jutros poslao izmijenjenu verziju ovog Zakona što pokazuje nepoštovanje prema ovom domu.

Delegat u Domu naroda Paralamentarne Skupštine BiH Dragutin Rodić kazao je da je ovo postalo jedno od najvažnijih pitanja u BiH.

“Ovo što smo mi usvojili je jedan novi Zakon koji smo jutros dobili od Savjeta ministara, onaj iz drugog doma ne važi”, kazao je delegat Ognjen Tadić.

Prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno – tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH i upućeni su Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom da se u paketu razmatraju po hitnoj proceduri.

“Usvajanjem ovih zakona omogućava se nastavak aranžmana s MMF-om”, piše u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Za razliku od prošle sjednice kada zbog nedolaska delegata SNSD-a i DNS-a Sredoja Novića, Nebojše Radmanovića i Dragutina Rodića nije bilo kvoruma, danas sjednici prisustvuje svih 15 delegata, piše Patria.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*