Slovenija će nastaviti investirati u BiH i podržavati njen evropski put

Slovenija i BiH nemaju otvorenih pitanja. Svaka pomoć Slovenije Bosni i Hercegovini u popunjavanju Upitnika je dobrodošla, kao i nastavak daljenjeg investiranja Slovenije u BiH, poručeno je sa današnjeg sastanka između predsjedavajućeg Vijeća Ministara i predsjednika Vlade Republike Slovenije Miroslava Cerara.
“Slovenija je prijateljska država koja pokazuje izraziti nivo razumijevanja za dešavanja u BiH. Slovenija je naš peti vanjskotrgovinski partner. U kompanijama sa većinskim slovenačkim kapitalom radi 15 hiljada Bosanaca i Hercegovaca, izbalansirani su uvoz i izvoz, to govori o našim dobrim odnosima”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

On je dodao da Slovenija i BiH nemaju otvorenih pitanja, a ranije otvoreno pitanje bilo je u vezi sa starom deviznom štednjom je riješeno na nadležnim sudovima.

“Isplate su u toku, do sada je isplaćeno oko 30 miliona eura. Zahvaljujem se premijeru na angažmanu na implementaciji presude Alisić. Istina još postoji problem isplate za 5 hiljada građana, ali se nadam da ćemo uskoro i to riješiti”, kazao je Zvizdić.

Cerar je kazao da mu je drago što je u Sarajevu, u prelijepoj BiH, gdje su ga Zvizdić i njegovi saradnici toplo primili.

“Slovenija je bila i ostaje prijateljska zemlja BiH. Želimo poduprijeti BIH u ekonomskom razvoju, ali posebno na njenom putu u EU. Jer, i BiH i Slovenija su dio evropske porodice, zbog toga putevi za BiH u EU moraju ostati otvoreni”, kazao je Cerar.

On je dodao da je posebno važna ekonomska saradnja.

“BiH je za nas posebno važna i nalazi se na trećem mjestu po ukupnoj vrijednosti slovenačkih investicija. Na 11 mjestu se nalazi kao naš trgovinski partner. Prošle godine je robna razmjena dosegla 1.1 milijardu eura, što je povećanje za 11 posto”, istakao je Cerar.

Predsjedvajući Vijeća ministara BiH dodao je dobrodošla svaka vrsta pomoći u popunjavanju Upitnika.

“Dobra je i ekonomska saradnja, ali postoji još prostora da je sadržajno i kvalitativno unaprijedimo. Govorili smo i o nekoliko sporazuma koji bismo trebali potpisati u narednom periodu, poput međusobnog priznavanja vozačkih dozvola i sporazuma o lakšem rješavanju imovinsko pravnih odnosa. Dogovoren je skori sastanak ministara ekonomskih odonosa dvije države. Pozvao sam slovenačke kompanije da u razmišljanju o investicijama i da na svojoj top listi imaju i BiH”, kazao je Zvizdić.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*