Deseti dan protesta, nastavak u Beogradu poslije Uskrsa

Protestna kolona na desetom protestu “Protiv diktature”, zbog nezadovoljstva rezultatima na izborima za predsjednika Srbije na kojima je pobijedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić, završila je šetnju kod Doma Narodne Skupštine.

Demonstranti su pjevali “Pada Vlada” u Nemanjinoj, ispred RIK-a uzvikivali “ostavke”. Nastavak protesta u Beogradu poslije Uskrsa.

Protestna šetnja protekla je i danas bez incidenata. Sa megafona je poručeno da će zbog uskršnjih praznika, protesti biti nastavljeni u utorak, 18. aprila, u 18 sati.

Demonstranti su tokom večeri posjedali na ulicu ispred Vlade Srbije, a kad je sa razglasa puštena pjesma “Pada vlada”, Bajage i instruktora, neki su ustali i počeli da igraju. Okupljeni su se zabavljali i uz dječju pesmu “Vuče, vuče, bubo lenja”, koja je također puštana sa razglasa.

Na putu ka Vladi Srbije u koloni je zapaljeno nekoliko baklji. Saobraćaj je bio obustavljen u Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša.

Tokom šetnje kroz Ulicu kneza Miloša, demonstranti su uzvikivali “Dole diktatura”, “Av, av,av”, i “Vrati babi penziju”.
Kada su se našli ispred Radio televizije Srbije, demonstranti su uzvikivali “Hoćemo uživo”, a ispred RTS je sa razglasa puštana uvodna špica za Dnevnik, kao i špica poznate TV serije “Bolji život”.

Demonstranti su potom sjeli na ulicu i pjevali “Onesvesti se”, a zatim ustali i pjevali “Ko ne skače, taj je Vučić”.

Večeras, u srijedu, povorka je imala “medijsku rutu”, obišli su redakcije za koje smatraju da izvještavaju u korist režima.

Studenti su uputili nov poziv svim prosvetnim radnicima kažu da im je neophodna njihova podrška i pozivaju ih da im se priključe, da bi se ispunili zahtjevi za boljom socijalnom i ekonomskom politikom. Studenti su podsjetili da su im podršku dali udruženja penzionera, vojni i policijski sindikat, NUNS RTS-a Srbije i drugi.

Prvi put, od početka protesta, na čelu kolone je bio automobil sa ozvučenjem sa kojeg se emituje muzika.

Na ulicama i dalje nije bilo uniformisane policije, dok su skup pratili policajci u civilu.

Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa djecom, nosili su državne zastave, naljepnice “Protiv nenormalnosti”, “Puk'o je” i “Drugi krug”, nose transparente “Dvadesete gazim, posao ne nalazim”, “Padni mi na grudi Nebojša”, “Narod gladuje, elita se raduje”, “Sija ko korupcija”, “Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava”, “Protiv terora vlasti”, “NATO out of Serbia now”, “Obrazovanje za sve”, “Nismo huligani, mi smo vaša deca” i zvižde pištaljakama.

Na čelu kolone je bio veliki transparent na kome piše “Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”, što su ujedno i njihovi zahtjevi.

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u bijelim mantilima.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici “Protiv diktature”, studenti zahtjevaju smjenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smjeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razriješenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahtjeva, a to je 17. april.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*