Haos na granici, ljudima prekipjelo, krenuli pješice

Uprkos najavama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, na granicama gužve ne jenjavaju, upravo suprotno. Na pojedinim prelazima čeka se i pet sati.

Zbog stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije i jutros su veliki zastoji na granici s tom državom.

Informacije iz HAK-a:

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prelazima:
ulazak: Bregana (izlaz iz Slovenije oko 5h), Bregana naselje (oko 1h), Harmica (oko 30 min), Macelj (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5 h), Lupinjak (30min), Dubrava Križovljanska (20 min), Kaštel (oko 40min);
izlazak: Zaton Doli; Slavonski Brod (oko 1h), Stara Gradiška (oko 1h), Županja (oko 1h), Ličko Petrovo Selo (oko 1h), Maljevac (oko 1h);
oba smjera: Bajakovo, Karasovići, Pasjak (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5h, izlaz 30-40min).
Promet autobusa pojačan je na graničnom prelazu Bregana (izlaz iz Slovenije čekanje 5h, izlaz iz RH 3,5h), Macelj (izlaz iz Slovenije oko 2h).

Promet teretnih vozila pojačan je na graničnim prelazima: Bajakovo (kolona na izlasku iz RH duga je oko 3 km), na Maclju (izlaz iz Slovenije čekanja su oko 1,5h), Pasjak (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5h).

Na ostalim graničnim prelazima čekanja su unutar 30-45min.
Putnici prelaze pješice
Pojedini putnici koji su u Hrvatsku pokušali ući autobusima, nakon više sati čekanja odustali su, izgubili živce, uzeli svoje pasoše i u Hrvatsku su ušli pješice. Neki su, kažu nam, više vremena proveli sa slovenske strane granice kod Bregane, negoli putujući kroz Ausatriju i Sloveniju.

‘Uzeo sam svoje stvari, ne mogu više, želim k svojoj porodici, čekat ću ovdje (s hrvatske strane, op.a.) da me moji pokupe. Ovo su neevropski uvjeti, mi se satima pržimo na suncu’, kaže nam jedan od putnika.

‘Slovenski granični policajci ne žure, oni su u klimatiziranim uredima, svoj posao obavljaju polako, a mi stojimo na suncu satima’, kaže nam drugi ljutiti putnik.

Irena Čačić iz HAK-a savjetuje vozačima da provjeravaju informacije na HAK-ovim stranicama.

Odustaje se od turističkih izleta
Kako navodi ljubljansko “Delo”, šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi “Delo”, zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prelaz granice na što se prije računalo zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj, a  dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, posebno ne u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen.

Podsjetimo, slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u četvrtak da je u stalnoj komunikaciji s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog zastoja na granici s Hrvatskom koje je izazvala nova schengenska uredba, ali je naglasio da Slovenija tu uredbu i striktne predviđene kontrole mora poštovati ako želi ostati u schengenskom području.

Premijer Plenković u četrvtak je apelirao još jednom na Sloveniju da pređe sa sistemske na ciljanu kontrolu na granicama.

Naglasio je da sustavna kontrola podrazumijeva skeniranje svake osobne isprave ili pasoše, što izaziva velike gužve i dugotrajna čekanja.

„Hrvatska je donijela odluku da prelazimo na režim ciljane kontrole, dakle naša će granična policija kontrolisati samo ona vozila za koja se pokaže određena indikacija da je to potrebno. Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u ekonomskom smislu. Hrvatska će učiniti sve što je u njenoj moći da se nađe trajno rješenje. Jasno je da je striktna provedba uredbe za Hrvatsku kao turističku zemlju neodrživa i to ćemo još jednom artikulisati Evropskoj komisiji“, rekao je Plenković.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*