Kazani: Delegacija Međureligijskog vijeća BiH odala počast žrtvama rata

Međureligijsko Vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV) danas je organizovalo obilazak mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja, kako bi skrenuli pažnju na neophodnost poštivanja svih žrtava, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Delegacija MRV jutros je posjetila Kazane na Trebeviću.

U jamu Kazani bačena su tijela sarajevskih civila, uglavnom srpske nacionalnosti, koje su od sredine 1992. do oktobra 1993. godine na tu lokaciju dovodili i ubijali pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Tačan broj žrtava Kazana još uvijek nije poznat, a iz jame su ekshumirani posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH.

Molitvu za ubijene jutros je služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji obavlja dužnost predsjedavajućeg Međureligijskog vijeća.

Članovi MRV BiH, u okviru posjete mjestima stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka, osim Kazana, danas obilaze i Križančevo Selo i Krušćicu u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Kneževo.

Kako je ranije najavljeno, u Križančevom Selu molitvu predvodi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u Krušćici predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin, a na Korićanskim stijenama to će učiniti zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*