Međunarodni praznik rada: U Banjaluci radnici protestuju, u Sarajevu šute

U Banjaluci će danas u sklopu obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, biti održana mirna protestna šetnja kojoj bi, kako se očekuje, trebalo da prisustvuje hiljadu i po do dvije hiljade ljudi. U Sarajevu nema organizovanih okupljanja, izuzev protesta radnica preduzeća Borac, koje danima traže pravdu pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Organizator skupa u Banjaluci je Savez sindikata Republike Srpske (RS).

Okupljanje će početi na Trgu Krajine, a kolona će proći pored Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i zgrade Vlade RS, da bi na kraju, u Parku Mladen Stojanović, bio pročitan prvomajski proglas sa sindikalnim zahtjevima.

Savez sindikata RS morao je Policijskoj upravi Banjaluka platiti 3080 maraka za angažovanje policajaca koji će nadgledati ovaj skup. Ovo u Savezu doživljavaju kao veliki pritisak, jer do sada nije bila takva praksa.

U Sarajevu nema najavljenih organizovanih okupljanja povodom Međunarodnog praznika rada.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održaće danas proširenu sjednicu, kojoj će prisustvovati članovi organa i tijela Saveza samostalnih sindikata BiH i granskih sindikata, kao i zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Šerer.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*