Parlamentarci danas imaju šansu da spriječe povećanje akciza na gorivo u BiH

Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se danas o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza u našoj zemlji. Riječ je o komisiji u kojoj je omjer glasova pet naprema četiri za one zastupnike koji ranije nisu podržali povećanje nameta građanima BiH.
Ukoliko državni parlamentarci Salko Sokolović (Nezavisni blok), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA) i Aleksandra Pandurević (SDS) glasaju protiv prijedloga iz seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, Zastupnički dom PS BiH 10. aprila neće se uopće izjasniti o prijedlozima Vijeća ministara BiH.

U tom slučaju državni parlamentarci razmatrat će samo negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet koje će moći prihvatiti ili ne prihvatiti. Ako mišljenje ne dobije podršku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, onda će se Komisija ponovo morati izjasniti o prijedlogu Vijeća ministara BiH po skraćenom postupku, a ako i drugi put da negativno mišljenje, onda se definitivno prijedlozi zakona povlače iz parlamentarne procedure i smatraju se odbijenim.

Naime, članovi članovi Komisije su Predrag Kožul (HDZ), Salko Sokolović (SDA), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD) i Aleksandra Pandurević (SDS) što znači da bi zastupnici, koji su protiv povećanja akciza, mogli povući prijedloge iz parlamentarne procedure i prije nego se državni parlament izjasni o njima.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*