Zašto je pobjeda Emmanuela Macrona u Francuskoj od krucijalne važnosti za planetu

Pobjeda Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj imaće dalekosežne posljedice, ne samo po Francusku, već i po Evropu i svijet.

Macron, umjereni centrista, do nogu je potukao radikalnu desničarku, predsjednicu Nacionalnog fronta, Marine Le Pen i tako zadao novi veliki udarac desničarskim snagama, nošenim na krilima populizma.

Nakon Brexita, kada su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Evropske Unije, te pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, dali su krila radikalnoj desnici širom Evrope.

Međutim, iako je u jednom trenutku izgledalo kako ćemo gledati svijet u kojem će vladati Le Pen, Trump, Geert Wilders, Hans Cristian Strache, Norbert Hoffer, Frauke Petry i slični neofašisti, situacija se preokrenula.

Prvo je na predsjedničkim izborima u Austriji Alexander Van Der Bellen porazio vedetu profašističke Slobodarske partije Austrije (FPO) Norberta Hoffera, a potom je i na parlamentarnim izborima u Holandiji PVV Geerta Wildersa zaustavljan u pohodu na vlast.

Ipak, najviše pažnje bilo je posvećeno Francuskoj. Jer, za razliku od Velike Britanije, koja se svakako nikada nije ni smatrala dijelom kontinentalne Evrope, izlazak Francuske iz EU vjerovatno bi značio i kraj evropske unije država.

Eventualna pobjeda Le Pen značila bi i kraj EU, barem ovakve kakva je sada, a nema ni potrebe govoriti kakav bi to potres izazvalo u svijetu, koji je ionako poprilično uzdrman ratom u Siriji i Iraku, napetostima sa Sjevernom Korejom, lošim odnosima SAD i Rusije, diplomatskim ratom Turske, Njemačke i Holandije, konstantnim napetostima između Rusije, Ukrajine, Poljske, baltičkih država i NATO-a generalno…

Francuzi su rekli “ne” fašizmu, zatvaranju džamija i granica, izlasku iz EU i rastu islamofobije, rasizma, fašizma i nacizma. Nakon Austrijanaca i Holanđana, i Francuzi su na izborima odbacili opciju “Trumpizacije Evrope”.

Analitičari navode kako je upravo Trump, odnosno njegovih nekoliko prvih mjeseci u Bijeloj kući, jedan od najvećih razloga za poraz mračne ideologije u Evropi.

Trump je, slično kao radikalna populistička desnica u Evropi, u predizbornim kampanjama najavljivao velike i radikalne promjene, ali se od toga u praksi desilo jako malo, a nova administracija Bijele kuće u svojim prvim danima pokazala je da baš i nije dorasla zadatku tako velikih promjena kakve su obećane, pa je dobar dio glasača izgubio povjerenje u populističku retoriku, što se itekako da osjetiti na rezultatima izbora širom Evrope.

– U narednih pet godina učiniću sve da više niko ne glasa za ekstremiste, rekao je nakon pobjede novi predsjednik Francuske, koji je u samo jednoj rečenici opisao stanje u kojoj se nalazi Francuska.

Pobjeda Macrona u Francuskoj pobjeda je nad mrakom, nad ideologijom koja ne zna za kompromis i suživot i koja je, gdje god da je vladala, donijela smrt i razaranje i iz tog razloga Evropa, ali i svijet, se moraju pridružiti slavlju Macronovih pristalica jer sinoć nije pobijedio on. Pobijedila je Francuska, pobijedila je Evropa, pobijedila je ideja da fašizam i nacizam više nikad ne dođu na vlast.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*