Priština, Kosovo - 10. maj 2017: Kosovo u junu ide na prevremene izbore, nakon što su poslanici u Skupštini danas izglasali nepoverenje Vladi premijra Ise Mustafe. Za nepoverenje Vladi glasalo je 78 poslanika, 34 je bilo protiv i tri uzdržana od ukupno 113 prisutnih poslanika. ( Anadolu Agency - Erkin Keçi )

Pala Vlada Ise Mustafe: U junu prevremeni izbori na Kosovu

Kosovo u junu ide na prevremene izbore, nakon što su poslanici u Skupštini danas izglasali nepoverenje Vladi premijra Ise Mustafe. Za nepoverenje Vladi glasalo je 78 poslanika, 34 je bilo protiv i tri uzdržana od ukupno 113 prisutnih poslanika, javlja Anadolu Agency (AA).

Za izglasavanje nepoverenja Vladi bila je dovoljna prosta većina od 120 poslanika Skupštine ili 61 glas.

Debata o nepoverenju Vladi je trajala oko tri sata. Izglasavanje nepoverenja obavljeno je na zahtev opozicionih parlamentarnih grupa: Inicijativa za Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret “Samoopredeljenje”, podržan potpisima 42 poslanika.

Na početku današnje sednice, šefica poslaničke grupe Inicijativa za Kosovo Valdete Bajrami je u ime svoje partije, koja je bila inicijator debate, predstavila zahtev, istakavši da se ova Vlada pokazala nesposobnom da donese važne odluke za zemlju. Ona je navela više razloga zbog kojih aktuelna Vlada treba da padne.

“Sporazum potpisan sa Srbijom u Briselu o Zajednici opština sa srpskom većinom, koji je u 23 tačke u suprotnosti sa Ustavom Kosova, tako je konstatovao Ustavni sud Kosova. Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, nefunkcionisanje Skupštine i Vlade, to smo videli mnogo puta, pa i danas. Nefunkcionisanje institucija, zastoj u liberalizaciji viza, zarobljen pravosudni sistem, nedostatak ekonomskog razvoja i nedostatak investicija”, kazala je Bajrami.

Potom se poslanicima obratio premijer Isa Mustafa koji je tokom 20-minutnog izlaganja izjavio da je zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi politički pamflet bez ikakve argumentacije. Mustafa, koji je i lider Demokratskog saveza Kosova (LDK), istakao je da postoji tendencija da se sve zloupotrebe i štete koje je stvorila predhodna vlada, prebace aktuelnoj.

“Smatram da zahtev ima za cilj destabilizaciju zemlje i stvaranje nepoverenja u institucije i institucionalnog vakuma. Ima za cilj prikrivanje adresa odgovornih za štetne i korupcionaške afere i višemilionske gubitke javnog novca nanetih ovoj zemlji”, kazao je premijer.

On je dodao da činjenice govore potpuno drugačije u odnosu na ono što je navedeno u peticiji za izglasavanje nepoverenja Vladi. Navodeći neke od uspeha Vlade, premijer je pomenuo najmanji javni dug ne Kosova, ne samo u regionu nego i u Evropi, privredni rast od oko četiri posto, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, sporazume sa MMF-om kojima je obezbeđeno 700 miliona evra za kapitalne investicije, uspešnost borbe protiv terorizma i trgovine ljudskim bićima, kao i brojna učlanjenja u međunarodne organizacije.

Takođe je podsetio da je ova Vlada nasledila neke neregularnosti iz prošlosti, kao što je više štetihnih ugovora zbog kojih je Kosovo sada u obavezi da isplati milionsku nadoknadu. On je kazao da je Vlada ispunila 94 od 95 kriterijuma za liberalizaciju viza, te da je ostala jedino ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Takođe je istakao da je završena zakonska infrastruktura za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku i da se taj zakon već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Mustafa je naglasio da ova Vlada nije imala nijednu koruptivnu aferu, za razliku od poslanika Skupštine od kojih mnogi imaju problema sa zakonom. On je kazao i da, bez obzira na ishod glasanja, članovi ove Vlade ostaju čistih obraza.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (PDK) Zenun Pajaziti je kazao da nije vreme da se priča o uspesima ove Vlade, jer su kako je kazao, zastoji u zemlji evidentni. On je istakao da se čeka sloboda kretanja po Evropi i formiranje vojske, ali je kazao da se ne sme zaboraviti ponašanje opozicije koja je nasilnim sredstvima blokirala rad institucija. Pajaziti je ocenio da je njegova partija činila stalne napore da sa koalicionim partnerima donese odluke koje su tražili građani i međunarodni partneri, ali da koordinacije nije bilo.

“Volja Demokratske partije Kosova je u harmoniji za zahtevima građana i mi smo jedinstveni u našim stavovima, kako poslanici, tako i rukovodeći organi Demokratske partije. Zato pozivam poslanike da danas prenesu volju građana Republike Kosovo”, kazao je Pajaziti.

Šef poslaničke grupe “Samoopredeljenje” Galuk Konjufca je poručio da ova Vlada treba da padne. On je optužio PDK da je kriminalna partija, dok je Mustafu optužio da se bori samo za svoju fotelju.

Prema Ustavu Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, prevremeni parlamentarni izbori moraju biti raspisani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*